Eski Persçe ’de “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelen “Katpatuka”, günümüzde ise Kapadokya olarak adlandırılan bölge; Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir illeri arasındaki 250 km²’lik bir alandaki yoğunlaşmış coğrafi oluşumları içeren bir alanı tanımlar.
1954 yılında Nevşehir’i, 1989 yılında da Aksaray’ı bünyesinden il olarak çıkaran ve şehir merkezinin 1229 metre rakımda olduğu Niğde’ye Kayseri havalimanından 139 km, Adana havalimanından 179 km ve Nevşehir havalimanından 124 km araç ile uçak sonrası veya İstanbul’dan direk karayolu ile otoyoldan çıkmadan ve molalar ile yaklaşık 7 saatlik bir yolculukla ulaşılabilmektedir. Niğde; doğası, hasatları, mutfağı ve güncel arkeolojik veriler ile de belgelendirilen şimdilik 10bin yıllık kesintisiz üzerinde yaşamın sürdüğü tarihi ile medeniyetlerin eserleriyle yaşatıldığı temiz, misafir sever ve bir o kadar da üretimi güçlü olan bir Anadolu şehrimiz.
Niğde’de neler, nelerde yenir?
Niğde’nin coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere, tarihindeki kültürlerin çeşitliliğine paralel oldukça zengin bir mutfağı mevcut. Gastronomi odaklı veya destekli turizme talebin her geçen gün arttığı günümüzde, yöresel mutfağının reçeteleri de hızla işletmelerin menülerinde hak ettiği yeri almayı sürdürüyor.
Tabal Niğde Gastronomi Evi
Adını M.Ö. birinci binyılın ilk yarısında, Geç Hitit Krallıkları olarak da bilinen Orta Anadolu Bölgesinde, Batıda Tuz Gölü̈ (Tatta), Doğuda Malatya (Milid) Bölgesi; Kuzeyde Kızılırmak kavsi civarı ile Güneyde Kilikya Kapılarına kadar uzanan bölgede kurulan Tabal krallıklarından; logosunu ise Göllüdağ’da bulunan ve 1933 yılında Kayseri müzesine gönderilen, 2018 yılında ise Niğde Müzesine getirtilen ve kopyası da işletmenin girişindeki avluda bulunan çift aslandan almıştır “Tabal Niğde Gastronomi Evi”.
Menüsü Niğde mutfağı ile dünya mutfağından oluşan işletmede, dışarıdan gelen misafirlere yerel reçeteler, yerelde yaşayan insanlara da dünya mutfağından seçkin örnekler sunulmaktadır. Mutfağında ve salondaki serviste ağırlıklı ev kadınları ile hizmet veren işletmenin mutfağının ana girdileri ise Niğde yöresinin hasatlarından oluşmaktadır.
Tabal Niğde Gastronomi Evi (Rezervasyon +905451497214)
(Tabal Niğde Gastronomi Evi Aşçıbaşı Sema Nur GÜVEN ve İşletme Müdürü Gamze MENGÜŞ ile)
Bor Söğürmesi
Niğde’nin Bor ilçesinde yer alan Hilmibey lokantasında 3.kuşak Hilmi ERİÇ’İN elinden, tercihen öğlen olmadı akşam, mutlaka kasaptan uygun et varlığı teyit ettirildikten sonra ve yaklaşık iki saat odun ateşinde pişmesi beklenerek 2017 yılında Mahreç işareti alınan “Bor Söğürmesi” yenmelidir.
Hilmibey Lokantası 3.kuşak Hilmi Eriç (Rezervasyon: +905384684272)
Niğde Bor Hilmibey Lokantası “Bor Söğürmesi”
Niğde tava
Orijinal reçetesinde Niğde-Bor arasında yer alan Sazlıca bölgesinde yetiştirilen “sazlıca (sazala) domatesi” ile “bor biberi” olan ve fırında pişirilen kuzu eti ve sarımsak ile de şenlendirilen, 2023 yılında da Mahreç işareti alan, dillere desten muhteşem lezzet “Niğde Tava” ve közde tencere yemekleri için Niğde Şehir Lokantası öğlen yemeği için öncelikli önerimdir.